понеделник, 15 април 2024 г.

 

Тази статия не я правя да се рекламирам, мойта реклама е умението да си върша работата добре и доволните клиенти да ме рекламират от уста на уста... Таз статия е да спеделя моят над 25 годишен опит, изразяваики мойта гледна точка как се прави, кое е редно и подхода към тази професия...

Гордо мога да кажа че шиенето е занаят, а аз съм част от него над вече 25 години. Първите стъпки направих като взех диплома моделиер-конструктор, и като всеки млад човек реших че знам всичко, но дипломата ти дава основата, останалото се греди с опита и провалите. Ако има хора които казват че не са грешали, че са велики и най добрите...ооо... те са най праволинейни и ограничени в развитието си. В таз и в други професии винаги можеш да се нограждаш, учиш на нови неща и да си стъпил здраво на земята че всеки греши но умния се учи от грешките си и неги повтаря.

Трудналие мойта професия?...-да трудна е 

Защото всеки нов проект , е ново предизвикателство, с опита нещата стават по лесно, но одговорноста е същата.

Винаги началото е шивашкия опит, после се развиваш в констроиране и кроене, докато не почнеш да шиеш на клиенти. 

Важното е да създадеш твой начин на работа, който да изградиш в твой план за ред и последователнос който с времето да е твойта работна едетичност. 

Клиента очаква от теб качество и прецизност, но небива да се меша в начина на изработване. Аз казвам първата поръчка показва дали клиента ще хареса начинати на работа. Реплики:-"Предишната ми шивачка ми ги шиеше по тоз начин...т.н."  

Ако се опиташ да работиш спрямо всеки клиент различно, в един момент ще правиш само грешка след грешка. Ти избираш клиентите. Вяка първа поръчка е бизнес оферта и критерии дали ще продължиш да правиш бизнес с тоз човек.

Ти не си нает от клиента за работа, а си нает за проект, в нашта професия това е вид усруга дали ще е корекция или шев. След изпълнението двете страни решават дали ще продължът с други проекти.

Опита те учи да се оважаваш и цениш труда. Когато нещо го почваш да го правиш лесно с натрупване на опит, това се нарича стаж. А натрупания стаж във всяка професия води до високо заплащане, при услугата стажа води до повече доходи, не намаляне на цената на услугата. Клиента плашта за труда който си оценил, не за какво време ти ще го направиш. По таз логика ако бързината е фактор то начинаещия трябва да взима тройно дори повече, защото му трябва повече време.

Гордо мога да се нарека ШИВАЧ, защото без това омение няма как да изработиш дрехата. Но...

Някои професии умението се разделя по степен на познания.

А аз се определям като творец,ходожник, майстор, с всичките си омения бих се нарекла:


Моден Творчески Съветник

или Моден консултант.

Значението СТИЛИСТ...




Няма коментари:

Публикуване на коментар